De invloed van een creditcard op de hypotheek

De meeste hypotheekaanvragers weten dat schulden van invloed zijn op de hoogte van een hypotheek. Wat veel mensen echter niet weten, is dat ook creditcards soms bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) staan geregistreerd als een lening en dus de hoogte van een hypotheek beïnvloeden. Wanneer is dat het geval? Hoe groot is het effect van creditcards op het maximale hypotheekbedrag? En welke alternatieven zijn er voor een creditcard?

Kredietfaciliteit en hypotheek

Als de kredietfaciliteit van een creditcard aanstaat, ofwel de mogelijkheid om het opgenomen bedrag in termijnen terug te betalen, dan zal bij het BKR de opnamelimiet van deze kredietkaart als schuld staan geregistreerd. Dit is ook zo als de kaarthouder geen grote bedragen opneemt of in de praktijk niet in termijnen aflost. Omdat de openstaande saldo’s van creditcards voortdurend veranderen, is het voor het BKR geen optie om de exact openstaande bedragen van creditcards te registeren.

Rekenvoorbeeld creditcard en hypotheek

Bij de berekening van een hypotheek zal een hypotheekverstrekker de maximale maandelijkse hypotheeklasten verlagen met 2 procent van de maandelijkse bestedingslimiet van de creditcard. Bij een creditcard met een opnamelimiet van 2.500 euro zal de maandelijkse hypotheeklast dus met 50 euro worden verlaagd. Een annuïteitenhypotheek van 200.000 euro met een looptijd van dertig jaar zal dan in totaal ruim 10.000 euro lager uitpakken. Eventuele andere schulden zijn dan nog niet eens meegerekend. 

Alternatief voor creditcards

Wie een hypotheek wil aanvragen, doet er goed aan om te onderzoeken of er een alternatief is voor de huidige creditcard. Kaarthouders die geen gebruik maken van de kredietfaciliteit en openstaande bedragen binnen dertig dagen in zijn geheel terugbetalen, hebben niet te maken met een registratie bij het BKR. Het is dan ook aan te raden om de kredietfaciliteit van de creditcard uit te zetten. Helaas is dit niet altijd mogelijk. In dat geval kan de huidige creditcard, na afbetaling van openstaande bedragen, het beste worden opgezegd. De meeste consumenten die veel naar het buitenland reizen of online winkelen, kunnen echter niet zonder creditcard.

Gelukkig is een prepaid creditcard een goed alternatief voor een standaard creditcard. De kaarthouder zet bij een prepaid creditcard zelf een bedrag op de kaart. Een prepaid creditcard is dus een debitcard. Deze staan niet bij het BKR geregistreerd en zijn dus niet van invloed op de hoogte van een hypotheek.